Ne gasiti si pe:
         facebook icon  google plus icon  twitter icon                     

Responsive Design Icon

Prin endodontie intelegem:

Ramura stomatologiei care are la baza diagnosticarea si tratarea bolilor pulpei dentare. Pulpa dintelui este compusa din tesutul moale care se afla inauntrul dintelui (canalul dentar), din vase de sange, nerv si tesutul conjuctiv. Cand dintii se dezvolta, aceste structuri raspund de formarea smaltului si dentina dintelui. Chiar daca pulpa raspunde de hranirea dintelui cu ajutorul vaselor sangvine care ajung prin extremitatea radacinii in dinte, nu raspunde pentru functionarea optima a dintelui. Chiar si in cazul in care pulpa va fi inlaturata prin tratament, dintele va continua sa se alimenteze prin intermediul vascularizatiei structurilor invecinate.

Endodontia microscopica

Medicul endodont are cunostinte avansate despre anatomia arhitecturii interne a dintelui. Experienta acestuia si aparatura moderna adecvata (microscop de operare, radiologie dentara digitala) indispensabile in vederea stabilirii diagnosticului corect a boalei pulpare, fac posibila depistarea dintelui vinovat de aparitia durerii oro-faciale, foarte temuta in randul oamenilor.

Este necesar tratamentul endodontic?

In momentul in care pulpa dentara  s-a inflamat din cauza bacteriilor care o acopera, intervine si cerinta tratamentului endodontic. Cauzele principale ale inflamatiei sunt provocate de caria dintelui in momentul in care a ajuns profunda, slefuirea dintilor incorect in cazul tratamentelor protetice (leziunile mecanice sau termice), traumatismul dentar, fisurile dentare sau fracturile.

Simptomele care variaza de la durere subliniata la rece, la lichide calde sau durerea can punem presiune pe dinte, pana chiar la producerea unor pete pe dinte sau a abceselor acompaniate de umflaturi osoase si durere subliniata si uneori de eliminare a puroiului prin fistulele gingivale. In anumite situatii boala evolueza ascunzandu-si simptomele, ajungand sa fie gasita in faza dezvoltata a evolutiei.

Tratamentul endodontic

Stiind factorul cauzant al bolii, adica bacteriile care dauneaza pulpei dintelui, terapia va urmarii eliminarea materiei infectate prin intermediari mecanici si chimici. Confortul dumneavoastra in momentul tratamentului este asigurat de anestezicele actuale, iar tratarea dumneavoastra va avea un curs linistit si calm. Intarzierea tratamentului din pricina fricii sau a certitudinii ca boala este trecatoare este cea mai frecventa greseala. Procedura tratamentului este mai convenabila pentru dumneavoastra cu cat este inceputa mai devreme.

Endodontia moderna are ca regula, pentru a actiona in conditii igienice, utilizarea digii (diga dentara este o folie de latex sau non-latex care se fixeaza pe dinte), pentru izolarea dintelui  impotriva microbilor.

Dupa aceasta etapa se va initia tratamentul, utilizand in mod obligatoriu un cadru de magnificare cum ar fii microscopul de operare sau lupa dentara. Spatiul intern al dintelui este foarte limitat. Microscopul dentar ne ajuta sa observam toate aspectele din interiorul dintelui pentru un tratament corespunzator.

Canalele vor fi evidate de pulpa bolnava utilizand acul de canal, care este ca o pila care largeste canalul ingust al dintelui, facilitand adaugarea unor solutii dezinfectante care indeparteaza tesuturile moi infectate.

Urmatoarea etapa este sigilarea dintelui folosind conurile de gutaperca, care este o substanta obtinuta din arborele de cauciuc, care sub actiunea caldurii se inmoaie si sigileaza toate spatiile interne ale dintelui.

Retratarea endodontica

Retratamentul endodontic inseamna inlaturarea reconstituirilor coronare urmata si de inlaturarea, pivotilor radiculari si a obturatiei radiculare, sau inlaturarea altor obstacole prezente la nivelul spatiului dintre dinti. Urmatoarea etapa reprezinta dezinfectarea si pregatirea mecanica a canalelor radiculare pe lungimea lor astfel incat sa poata fi inchise corespunzator.

Dintii cu probleme de tip endodontic care nu au fost tratati corect reprezinta o grava problema. Chiar daca nu simtim simptomele pe perioade lungi de timp, sau creaza din cand in cand un discomfort mic, trebuie sa fie luati in calcul ca si problematici. Microbii ramasi inauntrul dintelui vor cauza in timp leziuni inflamatorii osoase cu specific cronic. Atata timp cat organismal reuseste cu succes sa mentina prin sistemul imunitar echilibrul, leziunea ramane ascunsa, dar cand va avea loc primul dezechilibru la nivel imunitar, leziunea se va acutiza, creand grave probleme.

Daca in trecut cei mai multi dinti cu probleme endodontice au fost tratati prin interventii chirurgicale , in zilele noastre tratamentul consta in reintervenirea endodontica, spus pe larg: reinceperea tratamentului endodontic corect, care va avea ca rezultat inlaturarea continutul microbian canalar si  vindecarea leziuniilor osoase.

Cand apelam la chirurgia endodontica?

Cand tratamentul endodontic nechirurgical nu are rezultatele dorite, avem posibilitatea de a apela la chirurgia endodontica sau rezectia apicala. Aceasta presupune inlaturarea varfului radicular infectat, oprirea comunicatiei dintre os si continutul dentar prin inchiderea retrograda, cat si a curatarii zonei osoase afectate.

Go to top