Ne gasiti si pe:
         facebook icon  google plus icon  twitter icon                     

Responsive Design Icon

Ocluzologie si disfunctie Temporo-Mandibulara

Ocluzologia se ocupa cu studiul contactelor dintre dintii celor doua arcade. Acestea trebuie sa aiba o anumita distributie, astfel incat in final dintii sa fie incarcati cu aceeasi forta.

Disfunctia temporo-mandibulara poate aparea atunci cand contactele dentare nu mai sunt armonioase. In acest moment, oricare dintre elementele constitutive ale cavitatii orale si ale fetei pot sa suporte consecintele si sa se imbolnaveasca. De exemplu, dintii pot sa se uzeze excesiv, sa devina durerosi, gingiile si osul de suport al dintiilor sa scada, muschii sa devina durerosi si articulatiile sa inceapa sa aiba sunete in timpul masticatiei, cascatului, etc. Pot aparea dureri de cap inexplicabile, dureri ale urechi sau de ochi. Toate aceste pot fi remediate sau imbunatatite prin refacerea unor contacte dentare corecte si/ sau purtarea unor gutiere.

Aparatul dento-maxilar este compus din dinti, parodontiu (os alveolar, gingie, membrana periodontala) si sistem articular (articulatia temporo-mandibulara, sistem neuromuscular, ocluzie dentara).

Disfunctiile ocluzale apar ca o consecinta a anomaliilor dentare de numar, volum, pozitie a leziunilor odontale coronare, migrarilor dentare, edentatiei, modificarii parametrilor ocluzari, dar si secundari disfunctiilor musculo-articulare, prin urmare rezulta in urma modificarii armoniei si echilibrului intre cele doua arcade dentare. Aceste disfunctii se manifesta prin interferente ocluzare sau abraziune dentara.

 Procedurile terapeutice ocluzale includ:

  • Ajustare ocluzala minima (adaptare);
  • Analiza clinica ocluzala cu palparea muschilor si articulatiilor;
  • Inregistrarea si montarea modelelor pentru analiza ocluzala;
  • Realizarea splintului ocluzal;
  • Adaptarea splintului ocluzal preexistent;
  • Traseu pantografic;
  • Adaptare ocluzala in urma analizei ocluzale;
  • Terapie fizica ajutatoare pentru articulatia temporo-mandibulara si structurile asociate;
  • Reparatie/aditie de splint ocluzal;
  • Ajustarea splintului ocluzal.

O analiza ocluzala ne poate da indicii despre probleme dentare de care nici macar pacientul nu este constient. Analiza ocluzala joaca un rol fundamental in alegerea unui tratament corect. La MedPrime intelegem importanta deosebita a analizei ocluzale (spre deosebire de majoritatea medicilor stomatologi care se concentreaza doar pe indeplinirea dorintelor estetice ale pacientilor) si suntem intotdeauna interesati de sanatatea dentara a pacientului pe termen lung.

Go to top