Ne gasiti si pe:
         facebook icon  google plus icon  twitter icon                     

Responsive Design Icon

Radiologie dentara

Pentru a reduce la minimul necesar expunerea pacientilor la razele röentgen, clinica noastra este dotata cu aparatura radiologica de ultima generatie, folosind numai tehnica digitala pentru:

 • OPG (Ortopantomogafie/radiografie panoramica)
 • Radiografie intraorala retroalveolara
 • Radiografie intraorala bite-wing (cu film muscat)

Radiografia panoramica (OPG Ortopantomografie)

Aceasta metoda de investigatie imagistica s-a dezvoltat din anul 1940 cand au fost puse bazele radiografiei panoramice dupa principiile tomografiei.

Este o metoda de investigatie ce permite vizualizarea in ansamblu a dentitiei si a elementelor maxilo-faciale inconjuratoare (osul maxilar si mandibula, sinusul maxilar, articulatiile temporo mandibulare). Este un examen paraclinic absolut necesar in cadrul sedintei de consultatie primara, oferind o imagine de ansamblu asupra cazului (leziuni dentare, existenta si statusul vechilor lucrari dentare, prezenta unor dinti inclusi, leziuni parodontale si osoase, etc)

Indicatiile OPG sunt multiple.

Radiografia retroalveolara intraorala:

Prmite vizualizarea detaliata a structurilor dento-alveolare, fiind necesara pentru:

 • Depistarea si diagnosticarea unor leziuni dentare sau osoase (ex: carii dentare incipiente sau avansate, infectii pulpare, infectii periapicale/ cunoscute drept "granuloame" de catre pacienti, starea osului alveolar in boala parodontala, traumatisme dento-alveolare, chisturi sau alte afectiuni ale oaselor maxilare).
 • In anumite cazuri se poate cere un bilant radiologic diagnostic al intregii danturi, acest lucru presupunand realizarea unor radiografii intraorale seriate.
 • Confirmarea corectitudinii anumitor etape de lucru din cursul tratamentului (ex: tratamentul endodontic – evaluarea numarului, traseului si a lungimii canalelor radiculare, corectitudinea alegerii conurilor cu care se obtureaza canalele sau verificarea plasarii corecte a anumitor material in canal, chirurgia endodontica/ rezectia apicala, extractia dentara, implantologie, etc)
 • Evaluarea postoperatorie imediata a tratamentului (ex: endodontie, implantologie,etc)
 • Evaluarea evolutiei in timp a tratamentelor (controale periodice la 3/6/12/24 luni)

Radiografia bite-wing:

Este un examen extreme de util in depistarea precoce a cariei incipiente din zona interdentara, deseori greu de detectat prin simplul examen clinic, precum si a corectitudinii adaptarii unor obturatii sau a altor lucrari dentare.

Care sunt principalele beneficii ale tehnologiei digitale?

 • Reducerea si calibrarea dozei de radiatii emise . Avantajele utilizarii unui aparat de radiologie digitala sunt certificate de cercetarile în domeniu care atesta o reducere a radiatiei de pana la 80% în momentul expunerii senzorului, comparativ cu filmele clasice, acest fapt datorandu-se proprietatilor senzorului, care il fac mult mai sensibil la fotonii Radiatiilor X. Am putea spune ca aceeasi doza de raze necesara unei radiografii traditionale permite efectuarea a 8 radiografii digitale. Pentru protectia suplimentara a pacientilor, folosim sorturi de protective captusite cu plumb.
 • Timp de expunere mai scurt;
 • Prelucrarea si arhivarea imaginii obtinute (posibilitatea de a prelucra radiografia la computer, permite medicului realizarea de magnificari, masuratori, planuri de interventie si multe altele, totul direct pe radiografie). Informatiile pot fi transmise cu usurinta on-line catre alti specialist care vor putea fi astfel consultati in timp real. Acest lucru poate scuti timp si costuri suplimentare.
 • Obtinerea de informatii in timp real, nemaifiind necesara procesarea unui film.
 • Posibilitatea prelucrarii imaginii pe calculator este unul dintre cele mai mari avantaje pe care imagistica digitala le are asupra filmului conventional. Producatorii includ in software-ul programelor o gama diversificata de metode de procesare, printre care: modificarea contrastului, inversarea tonurilor de gri, magnificarea, colorarea artificiala, realizarea de masuratori etc.

Majoritatea senzorilor digitali existenti in prezent pe piata au o rezolutie a imaginii net superioara filmului conventional. Aceasta inseamna ca pe radiografiile digitale, medicul poate identifica informatii care nu ar fi fost vizibile pe un film conventional.

Go to top