Ce este protetica dentară?

Protetica dentară analizează starea arcadelor dentare şi a echilibrului muscular şi articular, de cele mai multe ori grav alterate de pierderea unuia sau a mai multor dinţi (edentatie) sau chiar de tocirea dentară excesivă (atriţie), şi găseşte soluţiile cele mai potrivite de tratament în scopul refacerii integrităţii arcadelor într-un mod funcţional şi estetic în perfectă armonie cu celelate structuri ale cavităţii bucale, făcând apel la "dinţi artificiali" creaţi în afară cavităţii bucale de către tehnicieni dentari.

Cum sunt concepute protezele dentare?

Protezele dentare sunt concepute în cadrul unui plan de tratament şi intervenţie individualizat – orientat asupra problemelor fiecărui pacient, plan ce se realizează în baza strânsei interdependențe existente între protetică şi celelalte discipline ale medicini dentare.

Tratamentul protetic este stabilit de către medic, în urma examinării clinice şi radiologice a pacientului (radiografii, eventual CT), a analizei fotografiilor intraorale şi faciale, dar şi a modelelor de studiu montate într-un articulator (instrument special care reproduce în laborator raportul dintre arcadele dentare, dintre arcadă maxilară şi craniu, dar şi mişcările produse în articulaţiile temporo mandibulare).


Ce sunt protezele dentare/ lucrările dentare?

Protezele dentare sunt piese rigide realizate de regulă în afară cavităţii bucale (în laboratorul de tehnică dentară sau uneori în cabinet) din diverse materiale (acrilat, compozit, metal, ceramică, zirconiu) şi care vor fi apoi ancorate în cavitatea bucală, refăcând integritatea şi funcţionalitatea arcadelor dentare şi a întregului aparat dento-maxilar. Pe lângă aspectul lor funcţional, protezele vor reface cât mai anatomic şi cât mai natural trăsăturile zâmbetului şi aspectul plăcut.

Tipuri de proteze dentare

În funcţie de modul de fixare, protezele dentare se împart în:

1. Fixe (unidentare - coroane sau pluridentare - punţi):

Coroanele refac morfologia unui singur dinte distrus şi se fixează prin cimentare. Tot în cadrul lucrărilor unidentare mai putem include :
Faţetele ceramice vestibulare (reconturare estetică )
Fațetele ceramice palatinale şi onlay-uri ceramice ocluzale (reechilibrare funcţională)
Inlay-urile (încrustaţiile) ceramice
Punţile dentare sunt lucrări protetice care compensează lipsa unuia sau a mai multor dinţi, fiind cimentate pe dinții limitrofi unei edentații.

Lucrările fixe se pot realiza din diferite materiale:

 •     ceramică integrală
 •     ceramică pe suport de zirconiu
 •     ceramică pe suport metalic
 •     metale nobile/seminobile (inestetic)
 •     acrilat/compozit (lucrări provizorii)


2. Mobilizabile (sunt indicate în cazul edentațiilor extinse, care nu mai permit realizarea unor punţi dentare): ancorate prin sisteme speciale de dinții restanţi, dar care se îndepărtează voluntar de către pacient pentru igienizare). Ex: proteze scheletate, lucrări telescopate

3. Mobile (protezele totale): sunt lucrări extinse realizate în cazul edentațiilor totale care doar se sprijină pe structurile osoase ale cavităţii bucale

4. Amploarea pe care au căpătat-o implanturile dentare a dus chiar la descrierea unei a patra subdiviziuni a proteticii dentare – protetică pe implanturi.

Coroane pe implant - Un dinte lipsă nu mai necesită prepararea dinţilor vecini edentației şi realizarea unei punţi dentare pentru protezare. Implantul va juca rolul unei rădăcini artificiale şi va susţine viitoarea coroană dentară, fixată prin cimentare (sau înşurubare).
Punţi pe implanturi - Există şi posibilitatea realizării unor lucrări ancorate pe implanturi şi dinţi naturali.

Pentru purtătorii de proteze totale sau pacienţii care ar trebui să ajungă în această situaţie (edentație totală), există acum soluţii implanto-protetice ce vor îmbunătăţi cu siguranţă calitatea vieţii prin simplul fapt că nu mai vorbim despre lucrări mobile nesusţinute, ci vorbim despre lucrări fixe sau mobilizabile.

Dintre avantajele acestor lucrări, amintim:

 •     confort sporit: lucrări mai delicate şi mai puţin voluminoase decât protezele clasice
 •     siguranţă: jocul şi alunecarea protezei sunt eliminate
 •     îmbunătăţirea fonației (vorbirea)
 •     îmbunătăţirea simţului gustului
 •     masticaţie naturală (va veţi putea bucură din nou de alimentele preferate)
 •     îmbunătăţirea încrederii în sine

Fixarea este asigurată prin:

 •     înşurubare (lucrarea poate fi îndepărtată doar de medic)- acest sistem constituie tendinţa actuală n stomatologie
 •     cimentare (lucrarea nu poate fi îndepărtată)

Ancorarea este asigurată prin:

 •     sisteme speciale (bară, locatoare, telescoape), care conferă lucrării un caracter fix, dar necesită îndepărtarea zilnică a lucrării de către pacient pentr

Majoritatea lucrărilor dentare se fac cu concursul laboratorului de tehnică dentară, necesitând mai multe şedinţe de tratament şi perioade de aşteptare de câteva zile, deoarece tehnologia de execuţie a acestor "bijuterii dentare" este extrem de laborioasă şi de precisă. Tehnică dentară a devenit o adevărată artă, artă de a reproduce întocmai naturaleţea dinţilor umani.

În cazul lucrărilor unidentare, clinica noastră oferă acum un sistem revoluţionar de realizare computerizată în cabinet a acestor lucrări (inlay, coroane) într-o singură şedinţă de tratament:

Sistemul CEREC (CEramicREConstruction) - un adevărat miracol tehnologic, vârful de lance al proteticii şi esteticii dentare:

Ce este CEREC?

Sistemul CEREC a făcut încă de la început furori prin faptul că permitea restaurarea unui dinte printr-o lucrare protetică într-o singură şedinţa, eliminând vizitele intermediare (nu puţine de altfel) necesare datorită colaborării cu laboratoarele de tehnică dentară. Astfel, pacienţii îşi puteau relua activităţile cotidiene în cel mai scurt timp posibil, beneficind totodată de restaurări dentare superioare calitativ.

CEREC (Economical Restoration of Aesthetic Ceramics ) este un sistem computerizat cu ajutorul căruia se pot proiecta şi realiza într-o singură şedinţa lucrări ceramice unidentare extrem de precise, estetice şi rezistente.

Indicaţii?

CEREC reprezintă o soluţie de ultima oră în restaurarea defectelor dentare extinse, fiind o alternativă excelenţă la:

 •     obturațiile metalice inestetice sau la cele din compozit (mai puţin rezistente pe termen lung)
 •     coroanele dentare (metalice, metalo-ceramice sau integral ceramice) realizate în laboratorul de tehnică dentară într-un număr mult mai mare de şedinţe de tratament.


Credem că toţi pacienţii noştrii trebuie să aibă acces rapid la cel mai frumos zâmbet şi aste se poate realiza cu ajutorul tehnicii CEREC.

Gata cu amprentele clasice!
Gata cu lucrările provizorii!
Gata cu vizitele la tehnician şi şedinţele de probă!
O singură programare!
O singură anestezie!
Restaurare ceramică!
Estetică superioară! (gama largă cromatică, translucenta)
Rezistenţă! (material ceramic prefabricat)
Precizie! (Adaptare perfectă marginală –scăderea riscului de infiltrare carioasa a dintelui restaurat, garanţia sănătăţii dentare şi a succesului tratamentului pe termen lung)
Bio-compatibilitate excelenţă! (ceramică anti-abrazivă şi rezistenţă la aderarea plăcii bacteriene)