Igienă și Profilaxie
Igienă și Profilaxie Dentară – Cluj
Profilaxia la adulți:
Prevenţia individuală prin banala igienă orală la domiciliu este crucială pentru sănătatea orală a fiecărui individ şi totodată cea mai ieftină şi la îndemână metodă. Din experienţă am constatat că din păcate foarte puţini pacienţi sunt constanţi şi riguroşi în acest sens, fie neglijând, fie aplicând o tehnică incorectă de periaj. Acest lucru duce la apariţia inerentă a plăcii bacteriene şi consecutiv a cariilor dentare şi a tartrului dentar cu tot cortegiul de probleme: leziuni şi coloraţii dentare inestetice, dureri dentare, sângerări gingivale.
Un rol important îl au controalele periodice la 6 luni, în cadrul cărora medicul stomatolog poate constata necesitatea efectuării igienei profesionale sau poate depista leziuni dentare incipiente, care surprinse prematur pot beneficia de tratamente minim invazive cât mai biologice.
Placă bacteriană este un depozit moale alb-gălbui format pe suprafaţă dentară din alimente şi microbi, care se îndepărtează în mod normal prin periajul dentar zilnic. Neîndepartat, duce pe de o parte la atacul acid al suprafeţelor de smalt cu instalarea proceselor carioase, iar pe de altă parte se va transforma într-o substanţă dură, maronie, cunoscută sub numele de tartru dentar (piatră dentară), care se localizează atât deasupra gingiei (vizibil), cât şi subgingival (mult mai periculos).
Tartrul dentar reprezintă o ameninţare pentru sănătatea gingiilor şi a structurilor ce susţin dintele provocând procese inflamatorii (gingivită), sesizate de pacienţi datorită umflării, modificării de culoare (roşu-violet), a sângerărilor gingivale, şi nu în ultimul rând a durerilor sau chiar a abceselor (puroi) la acest nivel. Rata de formare şi de depunere a tartrului dentar variază individual de la caz la caz în funcţie de concentraţia salivei în săruri minerale, de vârstă, medicaţie asociată altor afecţiuni etc.
Igienă profesională presupune:
- detartraj supra şi subgingival (ultrasonic şi manual)
- curăţarea suprafeţelor dentare prin 'sablare' cu un jet de apă-aer şi bicarbonate de sodiu (Air-Flow/Prophy-Jet)
- periaj profesional (lustruirea finală a suprafeţelor dentare)
De asemenea, veţi primi consilierea nutrițională pentru controlul afecţiunilor dentare, precum şi instrucţiuni individuale pentru utilizarea unor periuţe sau paste de dinţi , dar şi pentru efectuarea/ îmbunătăţirea tehnicii de periaj zilnice. În funcţie de necesitate (boală parodontală, tratament implanto-protetic, tratament ortodontic), veţi fi instruiţi în legătură cu utilizarea unor mijloace auxiliare de igienizare: periuţe interdentare, fir interdentar (flossing), ape de gură speciale (fluor, clorhexidină etc).
Profilaxia la copii:
Este bine să familiarizaţi copiii din timp cu vizitele la medicul stomatolog, care va încerca prin joacă să-l deprindă cu tehnica de periaj corespunzătoare vârstei lui, îi va putea câştiga încrederea şi-l va putea astfel monitoriza corespunzător. Cu toate acestea, rolul principal în educarea sănătăţii orale a copilului mic revine în cea mai mare parte părinţilor, deoarece igiena efectuată regulat şi conştiincios acasă (sub atentă supraveghere şi îndrumare a părintelui) îi va crea deprinderi sănătoase pentru toată viaţă.
Sigilarea dinţilor temporari şi definitivi:
În cazul copiilor, în special în dentiţia definitivă (dar uneori şi în cea temporară), se recurge la măsuri de prevenire a apariţiei cariei dentare la nivelul suprafeţelor masticatorii ale molarilor prin aşa numită sigilare.
Primii dinţi definitivi apar la copil în jurul vârstei de 6 ani. Astfel, odată cu creşterea maxilarelor, veţi observa că după ultimii dinţi de lapte vor erupe primii molari definitivi, aşa numiţii molari de 6 ani, care din nefericire nu sunt încă perfect mineralizați, procesul continuând şi după apariţia lor în gură. Această este o perioadă destul de delicată în care, în special suprafaţa masticatorie caracterizată prin prezenţa de şanţuri şi fosete retentive, poate fi uşor afectată de procesul carios. Aici un rol important îl joacă şi obiceiurile alimentare ale copilului (de fapt ale părinţilor), precum şi igiena individuală.