Home » Servicii » Protetică

Protetică

Protetică – Cluj

Ce este protetica dentară?

Protetica dentară analizează starea arcadelor dentare şi a echilibrului muscular şi articular, de cele mai multe ori grav alterate de pierderea unuia sau a mai multor dinţi (edentatie) sau chiar de tocirea dentară excesivă (atriţie), şi găseşte soluţiile cele mai potrivite de tratament în scopul refacerii integrităţii arcadelor într-un mod funcţional şi estetic în perfectă armonie cu celelate structuri ale cavităţii bucale, făcând apel la “dinţi artificiali” creaţi în afară cavităţii bucale de către tehnicieni dentari.

Cum sunt concepute protezele dentare?

Protezele dentare sunt concepute în cadrul unui plan de tratament şi intervenţie individualizat – orientat asupra problemelor fiecărui pacient, plan ce se realizează în baza strânsei interdependențe existente între protetică şi celelalte discipline ale medicini dentare.

Tratamentul protetic este stabilit de către medic, în urma examinării clinice şi radiologice a pacientului (radiografii, eventual CT), a analizei fotografiilor intraorale şi faciale, dar şi a modelelor de studiu montate într-un articulator (instrument special care reproduce în laborator raportul dintre arcadele dentare, dintre arcadă maxilară şi craniu, dar şi mişcările produse în articulaţiile temporo mandibulare).

Ce sunt protezele dentare/ lucrările dentare?

Protezele dentare sunt piese rigide realizate de regulă în afară cavităţii bucale (în laboratorul de tehnică dentară sau uneori în cabinet) din diverse materiale (acrilat, compozit, metal, ceramică, zirconiu) şi care vor fi apoi ancorate în cavitatea bucală, refăcând integritatea şi funcţionalitatea arcadelor dentare şi a întregului aparat dento-maxilar. Pe lângă aspectul lor funcţional, protezele vor reface cât mai anatomic şi cât mai natural trăsăturile zâmbetului şi aspectul plăcut.

Tratamentul protetic este stabilit de către medic, în urma examinării clinice şi radiologice a pacientului (radiografii, eventual CT), a analizei fotografiilor intraorale şi faciale, dar şi a modelelor de studiu montate într-un articulator (instrument special care reproduce în laborator raportul dintre arcadele dentare, dintre arcadă maxilară şi craniu, dar şi mişcările produse în articulaţiile temporo mandibulare).

Tipuri de proteze dentare

În funcţie de modul de fixare, protezele dentare se împart în:

1. Fixe (unidentare - coroane sau pluridentare - punţi):

Coroanele refac morfologia unui singur dinte distrus şi se fixează prin cimentare. Tot în cadrul lucrărilor unidentare mai putem include :
Faţetele ceramice vestibulare (reconturare estetică )
Fațetele ceramice palatinale şi onlay-uri ceramice ocluzale (reechilibrare funcţională)
Inlay-urile (încrustaţiile) ceramice
Punţile dentare sunt lucrări protetice care compensează lipsa unuia sau a mai multor dinţi, fiind cimentate pe dinții limitrofi unei edentații.

Lucrările fixe se pot realiza din diferite materiale:

2. Mobilizabile

Sunt indicate în cazul edentațiilor extinse, care nu mai permit realizarea unor punţi dentare: Ancorate prin sisteme speciale de dinții restanţi, dar care se îndepărtează voluntar de către pacient pentru igienizare). Ex: proteze scheletate, lucrări telescopate

3. Mobile (protezele totale)

Sunt lucrări extinse realizate în cazul edentațiilor totale care doar se sprijină pe structurile osoase ale cavităţii bucale

4. Amploarea pe care au căpătat-o implanturile dentare a dus chiar la descrierea unei a patra subdiviziuni a proteticii dentare – protetică pe implanturi.

Coroane pe implant – Un dinte lipsă nu mai necesită prepararea dinţilor vecini edentației şi realizarea unei punţi dentare pentru protezare. Implantul va juca rolul unei rădăcini artificiale şi va susţine viitoarea coroană dentară, fixată prin cimentare (sau înşurubare).
Punţi pe implanturi – Există şi posibilitatea realizării unor lucrări ancorate pe implanturi şi dinţi naturali.

Pentru purtătorii de proteze totale sau pacienţii care ar trebui să ajungă în această situaţie (edentație totală), există acum soluţii implanto-protetice ce vor îmbunătăţi cu siguranţă calitatea vieţii prin simplul fapt că nu mai vorbim despre lucrări mobile nesusţinute, ci vorbim despre lucrări fixe sau mobilizabile.

Scroll to Top