Home » Servicii » Igiena si Profilaxie

Igiena si Profilaxie

Igiena si Profilaxie Dentara – Cluj

Profilaxia la adulti:

Preventia individuala prin banala igiena orala la domiciliu este cruciala pentru sanatatea orala a fiecarui individ si totodata cea mai ieftina si la indemana metoda. Din experienta am constatat ca din pacate foarte putini pacienti sunt constanti si rigurosi in acest sens, fie neglijand, fie aplicand o tehnica incorecta de periaj. Acest lucru duce la aparitia inerenta a placii bacteriene si consecutiv a cariilor dentare si a tartrului dentar cu tot cortegiul de probleme: leziuni si coloratii dentare inestetice, dureri dentare, sangerari gingivale.

Un rol important il au controalele periodice la 6 luni, in cadrul carora medicul stomatolog poate constata necesitatea efectuarii igienei profesionale sau poate depista leziuni dentare incipiente, care surprinse prematur pot beneficia de tratamente minim invazive cat mai biologice.

Placa bacteriana este un depozit moale alb-galbui format pe suprafata dentara din alimente si microbi, care se indeparteaza in mod normal prin periajul dentar zilnic. Neindepartat, duce pe de o parte la atacul acid al suprafetelor de smalt cu instalarea proceselor carioase, iar pe de alta parte se va transforma intr-o substanta dura, maronie, cunoscuta sub numele de tartru dentar (piatra dentara), care se localizeaza atat deasupra gingiei (vizibil), cat si subgingival (mult mai periculos).

Tartrul dentar reprezinta o amenintare pentru sanatatea gingiilor si a structurilor ce sustin dintele provocand procese inflamatorii (gingivita), sesizate de pacienti datorita umflarii, modificarii de culoare (rosu-violet), a sangerarilor gingivale, si nu in ultimul rand a durerilor sau chiar a abceselor (puroi) la acest nivel. Rata de formare si de depunere a tartrului dentar variaza individual de la caz la caz în functie de concentratia salivei in saruri minerale, de varsta, medicatie asociata altor afectiuni etc.
Igiena profesionala presupune:

De asemenea, veti primi consilierea nutriționala pentru controlul afectiunilor dentare, precum si instructiuni individuale pentru utilizarea unor periute sau paste de dinti , dar si pentru efectuarea/ imbunatatirea tehnicii de periaj zilnice. In functie de necesitate (boala parodontala, tratament implanto-protetic, tratament ortodontic), veti fi instruiti in legatura cu utilizarea unor mijloace auxiliare de igienizare: periute interdentare, fir interdentar (flossing), ape de gura speciale (fluor, clorhexidina etc).

igiena dentara cluj

Profilaxia la copii:

Este bine sa familiarizati copiii din timp cu vizitele la medicul stomatolog, care va incerca prin joaca sa-l deprinda cu tehnica de periaj corespunzatoare varstei lui, ii va putea castiga increderea si-l va putea astfel monitoriza corespunzator. Cu toate acestea, rolul principal in educarea sanatatii orale a copilului mic revine in cea mai mare parte parintilor, deoarece igiena efectuata regulat si constiincios acasa (sub atenta supraveghere si îndrumare a parintelui) ii va crea deprinderi sanatoase pentru toata viata.

Sigilarea dintilor temporari si definitivi:

In cazul copiilor, in special in dentitia definitiva (dar uneori si in cea temporara), se recurge la masuri de prevenire a aparitiei cariei dentare la nivelul suprafetelor masticatorii ale molarilor prin aaa numita sigilare.

Primii dinti definitivi apar la copil in jurul varstei de 6 ani. Astfel, odata cu cresterea maxilarelor, veti observa ca dupa ultimii dinti de lapte vor erupe primii molari definitivi, asa numitii molari de 6 ani, care din nefericire nu sunt inca perfect mineralizați, procesul continuand si dupa aparitia lor in gura. Aceasta este o perioada destul de delicată in care, in special suprafata masticatorie caracterizata prin prezenta de sanţuri si fosete retentive, poate fi usor afectata de procesul carios. Aici un rol important il joaca si obiceiurile alimentare ale copilului (de fapt ale părintilor), precum si igiena individuala.

Scroll to Top