Aparatul dentar sau ortodontic este un dispozitiv care se utilizează în ortodonție și care se aplică pe suprafața dinților pentru a ajuta la corectarea în timp a poziției lor. Acesta contribuie la alinierea dinților, la corectarea mușcăturii, precum și la obținerea unui zâmbet estetic, ce oferă încredere.
În prezent, există numeroase tipuri de aparat dentar, confortabile și eficiente, ce reprezintă soluții moderne și sigure de ortodonție, care țin cont de nevoile specifice ale fiecărui pacient.
În acest articol, vă vom prezenta tipurile de aparate dentare, care sunt beneficiile acestora și când este nevoie de purtarea lor.
Ce este un aparat dentar?
Aparatul dentar este un instrument care se aplică pe dinți pentru a corecta problemele de aliniere a arcadelor, ale mușcăturii (malocluzie) și de suprapunere sau deplasare (malpoziție) a danturii. Aparatul dentar este o soluție populară și eficientă atât pentru adulți, cât și pentru copii și adolescenți.
Un aparat dentar utilizează o presiune ușoară și constantă pentru a îndreptă progresiv și a alinia dinții în poziția corectă. Modul exact în care se întâmplă acest lucru depinde de tipul de aparat ortodontic ce este ales.
Când este momentul potrivit pentru a aplica un aparat dentar?
Momentul potrivit pentru aplicarea unui aparat dentar depinde de mai mulți factori, printre care enumerăm:
Malocluzii și probleme severe de aliniere dentară
Erupția incorectă a dinților permanenți la copii
Întârziere în erupția dinților permanenți ai copiilor
Corectarea problemelor de aliniere dentară survenite în urma unor afecțiuni
Corectarea funcționalității aparatului dento-maxilar (masticație, respirație, fonație)
Obținerea unei estetici plăcute a zâmbetului
Aplicarea aparatelor dentare se efectuează în clinica stomatologică, de către un medic specialist ortodont, ce oferă tratament personalizat de ortodonție, în funcție de nevoile fiecărui pacient. Tratamentul poate fi realizat la orice vârstă, începând din copilărie, de la erupția primilor dinți permanenți. În general, corectarea dinților durează la adulți în jur de 2-3 ani.
Tipuri de aparate dentare
Există mai multe tipuri de aparat dentar, acestea fiind utilizate în funcție de problema de aliniere pe care o are fiecare pacient și de confortul pe care îl oferă pe termen lung. Iată care sunt aparatele dentare utilizate în cadrul clinicii stomatologice Cluj, MedPrime:
Aparat ortodontic fix cu braketuri metalice
Este cel mai utilizat tip de aparat dentar. Acesta este format din piese metalice, ce sunt atașate pe suprafața dinților și conectate între ele cu ajutorul unui fir sau arc metalic. Acest fapt îl face vizibil atunci când persoana vorbește sau zâmbește. Aparatul dentar metalic este folosit pentru corectarea problemelor severe de aliniere dentară.
Aparat dentar ceramic
Este un tip de aparat dentar fix, similar cu cel metalic, însă brackeții sunt fabricați din material ceramic translucid, având o culoare asemănătoare dinților. În acest fel, aparatul ceramic este mai puțin vizibil decât cel metalic, însă este mai fragil decât acesta.
Aparat dentar safir
Este un aparat dentar fix, cu brackeți confecționați dintr-un cristal de safir aproape transparent, fiind un aparat foarte discret și popular.
Aparat dentar lingual
Este un aparat dentar fix, în care brackeții se montează pe partea posterioară a dinților, spre limbă, pentru a fi complet invizibil din exterior. Prezintă dezavantajele că are nevoie de o perioadă mai lungă de acomodare și se curăță mai greu.
Aparat dentar invizibil Spark aligner
Reprezintă una dintre cele mai recente inovații în materie de aparate ortodontice, fiind o alternativă la aparatul dentar fix, convențional. Acesta este un tip de aparat dentar invizibil, format dintr-o serie de gutiere transparente, care se schimbă progresiv, la 1-2 săptămâni, pe măsură ce dinții încep să se alinieze corect. Gutierele se modelează după dinții pacientului, în urma unei scanări digitale a danturii acestuia. Spark aligner este folosit pentru tratarea diferitelor probleme ortodontice, precum dinți înghesuiți, dinți încrucișați, open bite, overbite sau spațierile dinților. Spre deosebire de aparatele dentare fixe, acesta se poate scoate în timpul alimentației și periajului.
Aparat ortodontic mobil
Este un tip de aparat ce poate fi îndepărtat cu ușurință și care este de obicei folosit pentru copii sau adolescenți, fiind aplicat unei dentiții mixte (dinți de lapte și dinți permanenți). De asemenea, mai este utilizat pentru a corecta problemele minore de aliniere dentară sau pentru a menține dinții aliniați după îndepărtarea unui aparat ortodontic fix.
Beneficiile aparatelor dentare
Aparatele dentare oferă numeroase beneficii pentru sănătatea orală și pentru aspectul estetic al danturii:
- Alinierea corectă a dinților
- Ajută la prevenirea cariilor în cazul dinților înghesuiți și a afecțiunilor gingivale
- Corectarea mușcăturii (malocluziei)
- Obținerea unui zâmbet estetic
- Creșterea încrederii în sine, în aspectul propriu.
Aparatele dentare sunt astfel o soluție simplă și eficientă pentru numeroase probleme de aliniere dentară, contribuind în plus la prevenirea unor afecțiuni dentare și la obținerea unui zâmbet frumos și sănătos.
Cum se alege cel mai potrivit aparat dentar?
Purtarea unui aparat dentar este o decizie importantă, pe care o persoană o poate lua la recomandările unui medic specializat în ortodonție, în urma unui consult amănunțit. Există câteva criterii de care se ține cont, atunci când este nevoie de alegerea unui aparat dentar:
- Severitatea problemei dentare
- Tipul de malocluzie și aliniere dentară
- Estetica și vizibilitatea aparatului
- Confortul și stilul de viață al pacientului
- Durata tratamentului
Aceste criterii enumerate iau în considerare atât aspectele clinice, cât și stilul de viață și preferințele estetice ale fiecărei persoane.
În ce constă tratamentul ortodontic?
Atunci când decizi că este nevoie de tratament ortodontic, este important să alegi o clinică stomatologică ce oferă servicii de ortodonție. Medicul ortodont îți va explica pașii ce urmează a fi realizați pentru a te bucura la finalul tratamentului de o dantură sănătoasă și estetică. În general, etapele tratamentului ortodontic sunt următoarele:
1. Consultul inițial
Se analizează tipul de problemă de aliniere și severitatea acesteia, se achiziționează date, se ia amprenta dentară și se realizează radiografii. La sugestia medicului, se decide ce tip de aparat ortodontic va fi purtat.
2. Intervenții stomatologice înainte de aplicarea aparatul dentar
Medicul realizează o igienizare profesională (ce constă în îndepărtarea plăcii bacteriene, a tartrului), tratarea cariilor și a altor afecțiuni, deoarece după aplicarea aparatului, intervențiile stomatologice pentru tratarea diferitelor probleme sunt mai greu de realizat.
3. Aplicarea aparatului dentar
De cele mai multe ori, se utilizează aparate dentare fixe, care sunt tolerate de către pacient. Un aparat ortodontic este fabricat de către un tehnician dentar și montat de către medicul ortodont. Aparatele cu brackeți se montează direct pe dinți.
4. Consultații post-tratament ortodontic
Acestea sunt necesare pentru ca medicul să observe evoluția tratamentului ortodontic aplicat, putând face ajustări pentru a corecta poziția.
5. Îndepărtarea aparatului ortodontic
Tratamentul ortodontic variază ca durată, între 1-3 ani, în funcție de severitatea și tipul problemei dentare. După ce medicul constată corectarea și alinierea poziției dinților, poate recomanda purtarea unui aparat de conteție (aligner).
Este posibil ca la început, pacientul să simtă un ușor disconfort în purtarea aparatului dentar, ce poate dura câteva zile, mai ales dacă opțiunea aleasă este un aparat ortodontic fix.
Concluzie
Astăzi există numeroase tipuri de aparate ortodontice eficiente, care oferă pacienților opțiuni practice și estetice pentru corectarea și alinierea poziției dinților. Indiferent de tipul de aparat dentar pentru care optezi, este important să consulți un medic ortodont, pentru a alege soluția potrivită nevoilor tale. La clinica stomatologică din Cluj, Medprime, vei beneficia de un tratament ortodontic de calitate, pentru orice problemă dentară, putându-te bucura de dinți aliniați și de un zâmbet estetic și încrezător.
Clinică stomatologică în Cluj-Napoca
Zâmbetul îți completează frumusețea. Noi avem grijă de sănătatea ta dentară, la cele mai înalte standarde.