Home » Blog » Cum să ai grijă de igiena ta orală atunci când porți aparat dentar

Cum să ai grijă de igiena ta orală atunci când porți aparat dentar – sfaturi recomandate de medicii stomatologi

MedPrime - Cabinet Stomatologic Cluj

Atunci când urmezi un tratament ortodontic, este important să menții o igienă orală optimă. Acest lucru nu este foarte ușor, mai ales dacă porți pentru prima oară un aparat ortodontic fix.

Componentele unui astfel de aparat dentar, cum sunt bracket-urile, șuruburile de fixare sau arcurile metalice îți pot crea dificultăți atunci când dorești să-ți cureți dinții.

În plus, purtarea unui aparat ortodontic crește probabilitatea ca resturile alimentare rezultate după fiecare masă să se acumuleze mai ușor între dinți și bracket-uri, putând conduce la formarea plăcii bacteriene și la apariția cariilor.

Din fericire, există câteva măsuri și soluții utile, recomandate de către medicii stomatologi, care te pot ajuta să îți cureți eficient dantura, atunci când porți un aparat ortodontic fix.

Cum să te bucuri de o igienă orală optimă în timpul tratamentului ortodontic

fata cu fundal albastru la Medprime Clinica stomatologica medprime, care este si cabinet stomatologic in cluj

Un aparat ortodontic fix nu poate fi îndepărtat decât după finalizarea tratamentului și numai de către medicul ortodont. Conform unui articol publicat de ResearchGate, este nevoie ca medicii stomatologi să sporească gradul de conștientizare în rândul pacienților în ceea ce privește păstrarea igienei orale, pentru a preveni apariția cariilor și a bolilor parodontale asociate cu purtarea unui aparat ortodontic fix. 

De aceea, pentru a-ți menține sănătatea orală în parametrii optimi, este nevoie de puțină atenție, de insistat pe curățarea pieselor aparatului ortodontic și de respectat anumite reguli de igienă dentară.

Produse necesare curățării dinților și aparatului dentar fix

Pentru a-ți păstra în condiții optime dinții și gingiile, atunci când porți aparat ortodontic pe termen lung, sunt necesare anumite produse de igienă orală:

  • Pastă de dinți cu fluor
  • Periuță dentară cu peri moi
  • Periuță interdentară 
  • Periuță de dinți electrică
  • Apă de gură cu fluor sau xylotol
  • Ață dentară
  • Duș bucal

Este important ca pasta de dinți pe care o folosești să conțină fluor, pentru a preveni formarea tartrului și a plăcii bacteriene.

Periajul dinților atunci când porți aparat dentar fix

În funcție de recomandarea medicului, este necesar să utilizezi o periuță de dinți adecvată, de preferat una electrică, cu peri moi, pentru a efectua un periaj ușor și uniform, pentru a nu risca să deteriorezi aparatul dentar fix sau să-ți lezezi dinții și gingiile.  

Periază dinții la un unghi de 45 de grade, cu perii îndreptați spre linia gingiilor. Continuă cu periajul deasupra bracket-urilor și apoi sub ele. Curăță cu grijă dinții și fiecare bracket în parte, șuruburile de fixare, precum și sârmele de legătură pentru a elimina resturile alimentare. Adițional, poți utiliza o periuță interdentală, ce prezintă o formă caracteristică, astfel încât să ajungă în locurile mai greu accesibile, în care s-ar putea ascunde resturi.

Medicii ortodonți recomandă să periezi dinții și piesele aparatului dentar cel puțin 2 minute, de 3 ori pe zi, după fiecare masă sau gustare. Dacă nu poți urma această recomandare, este important ca măcar de două ori pe zi să realizezi un periaj temeinic, dimineața și seara, cel mai important fiind cel de dinainte de culcare.

Folosirea aței dentare

Ața dentară este utilizată împreună cu periajul dentar pentru a elimina resturile alimentare dintre dinți sau din zonele mai puțin accesibile. Poți folosi o ață dentară cu fir mai rigid, înfășurând capetele sale între degetele arătătoare și curățând în fața oglinzii, prin glisare în sus și în jos între dinți, mergând până la baza gingiei. Atenție să nu forțezi sau să apeși prea tare ața, pentru a nu o rupe sau a leza țesuturile.

Este adevărat că utilizarea aței dentare necesită îndemnare și insistență. Se recomandă ca procesul de curățare să dureze în jur de 10-15 minute. Din fericire, există soluții mai ușoare și mai eficiente de curățare a resturilor alimentare.

Clătirea cavității orale cu apă de gură sau cu dușul bucal

După ce ai curățat temeinic dinții, bracket-urile și celelalte componente ale aparatului ortodontic fix, este important să clătești cavitatea orală cu ajutorul apei de gură cu fluor (care previne apariția cariilor), cu xylotol (ce previne formarea plăcii bacteriene) sau cu ajutorul dușului bucal. 

Dușul bucal poate înlocui ața dentară, mai ales atunci când întâmpini dificultăți în utilizarea acesteia, din cauza pieselor din care este format aparatul ortodontic fix. Utilizarea unui irigator bucal sau a apei de gură cu fluor este esențială, pentru că acestea pot îndepărta și cele mai mici resturi alimentare, reducându-se riscul apariției plăcii bacteriene și a tartrului.

Nu uita ca înainte de folosirea dușului bucal, să reglezi presiunea jetului, pentru a nu deteriora componentele aparatului ortodontic. Curăță apoi dinții, urmând conturul gingiilor și menținând aparatul, astfel încât jetul de apă să fie pulverizat la 90 de grade pe suprafața lor.

dentist face check up pt un pacient la clinica stomatologica cluj medprime

Recomandări pentru păstrarea unei sănătăți orale optime în timpul tratamentului ortodontic

Chiar dacă urmezi recomandările și sfaturile medicului ortodont pentru a păstra o igienă orală corespunzătoare, este important să mergi la controalele periodice, la o clinică stomatologică, pentru a te asigura că dinții și gingiile sunt sănătoase și că tratamentul funcționează conform planului. Vizitele la stomatolog sunt importante, pentru că indiferent cât de bine îți cureți dinții și aparatul dentar, există posibilitatea formării unor carii incipiente sau a tartrului.

De asemenea, dacă observi că dispozitivul fix a fost deplasat, deteriorat, desprins sau lipsesc componente, este important să te prezinți de urgență la medicul ortodont, pentru ca problema să fie remediată cât mai repede.

copil cu dentisti la Medprime Clinica stomatologica medprime, care este si cabinet stomatologic in cluj

Ce alimente trebuie evitate atunci când porți aparat dentar fix?

Datorită faptului că este format din numeroase piese, un aparat ortodontic favorizează acumularea de resturi alimentare. Medicii recomandă ca unele alimente și băuturi să fie evitate. Printre acestea se numără: alimentele bogate în zahăr și alimente tari sau lipicioase – bomboane, caramele, popcorn, unt de arahide, semințe, pâine prăjită, biscuiți, nuci, alune, chipsuri, mere întregi sau legume crude. 

Evită de asemenea, gumele de mestecat, băuturile carbogazoase, cele îndulcite sau produsele alimentare ce prezintă blaturi tari. Poți consuma numeroase alte tipuri de alimente atunci când urmezi tratament ortodontic: paste, piureuri, iaurt, fructe și legume moi, carne feliată, supe, ciorbe etc.

Concluzii

A avea grijă de dantură atunci când porți aparat ortodontic poate părea o provocare, mai ales la începutul tratamentului. Însă, ținând cont de sfaturile și indicațiile prezentate, îți vei putea menține igiena orală în condiții optime. Utilizează mijloacele de igienizare adjuvante, evită alimentele dure sau lipicioase și curăță zilnic dinții și gingiile. 

Cu ajutorul sfaturilor medicului tău ortodont, poți alege produsele potrivite pentru nevoile tale, iar la finalul tratamentului, zâmbetul tău va fi oglinda eforturilor tale.

Clinică stomatologică în Cluj-Napoca​

Zâmbetul îți completează frumusețea. Noi avem grijă de sănătatea ta dentară, la cele mai înalte standarde.

Scroll to Top