Ce face ortodonția?

Are ca scop diagnosticarea şi corectarea anomaliilor dento-maxilare, contribuind la obţinerea unui aspect dento-facial armonios. Conform statisticilor actuale, circa 90% din populaţie prezintă diverse anomalii dento-maxilare. Vestea bună este că  tratamentele ortodontice  pot fi acum recomandate pacienţilor de orice vârstă.

Indicaţiile tratamentului ortodontic:

  • tulburări funcţionale – tratamentul ortodontic corectează poziţiile dentare şi poate influenţa creşterea oaselor maxilare în scopul optimizării funcţiilor importante ale aparatului dento-maxilar (masticaţie, respiraţie, fonație). O ocluzie corectă ("muşcătura sănătoasă") este premisa pentru o sănătate orală de lungă durată.
  • tulburări fizionomice – tratamentul ortodontic  permite obţinerea unei alinieri perfecte a dinţilor şi în final, unei armonii dento-faciale care va îmbunătăţi imaginea şi respetul de sine al pacientului.

În funcţie de tipul de anomalie dentară sau scheletală, majoritatea tratamentelor ortodontice la copii încep la vârstă de 9-10 ani . Există însă şi anumite situaţii în care tratamentul trebuie  instituit mai repede.

Deoarece tratamentul ortodontic poate fi efectuat  în principiu la orice vârstă, mulţi adulţi se decid în final pentru corectarea eventualelor anomalii de poziţie ale dinţilor. Există acum modalităţi de tratament practic "invizibile" (invisalign, incognito). Tratamentul ortodontic propriu-zis durează în medie între 2-3 ani, după care urmează alţi doi ani de stabilizarea a rezultatului obţinut, timp în care pacientul este periodic monitorizat de medicul curant.

Dacă în cazul copiilor, anomaliile mai grave, cum ar fi cele de poziţie ale maxilarelor, pot fi corectate aproape exclusiv prin tratament ortodontic , în cazul adulţilor este adesea necesar un tratament combinat inter-disciplinar chirurgical şi ortodontic. Durata tratamentului ortodontic variază în funcţie de vârsta pacientului, amploarea şi modul în care este respectat planul de tratament. Tipul de tratament va fi recomandat de către medicul ortodont pentru fiecare caz, individualizat.

Manopere ortodontice efectuate în clinică noastră:

  •     profilaxia şi tratamentul anomaliilor dento-maxilare
  •     tratamentul ortodontic al copiilor şi tinerilor
  •     tratamentul ortodontic la adulţi, inclusiv tratamentul pre-protetic şi pre-implantologic

Tipuri de aparate dentare

INVISALIGN

Acestea sunt gutiere seriate, nu este un aparat fix. Invisalign a apărut recent și constă dintr-o gutieră dură care se poate schimba la două săptămâni. Aparatul corectează disfuncții minore.

INCOGNITO

Este un aparat care se pune pe interiorul dinţilor. Este complet invizibil la exterior, ceea ce înseamnă că vei putea zâmbi la fel de mult oricând, în timp ce aspectul zâmbetului tău se va modifica, fără ca ceilalți să își dea seama de asta.

SAFIR

Acest apart se fixează pe exteriorul dinților, dar este estetic. Acesta este discret, aproape invizibil. Brackeții sunt realizați dintr-un cristal transparent (Safir), compatibil cu smalțul dinților, de aceea, atunci când este purtat, aproape că nu se vede.

APARAT ORTODONTIC MOBIL

Acest tip de aparat se aplică unei dentiţii mixte, atunci când există și dinți de lapte, dar și dinți permanenți.

APARAT ORTODONTIC FIX CU BRAKETURI METALICE

Este cel mai des întâlnit aparat dentar. Este mai ieftin decât alte aparate fixe, fiind realizat din oțel inoxidabil.